Садовите за готвење од нерѓосувачки челик Metalac се направени од нерѓосувачки челик со врвен квалитет – нерѓосувачки челик 18/10. Термичките карактеристики на садовите за готвење од нерѓосувачки челик овозможуваат акумулација на топлина, така што во процесот на подготовка на храната остануваат зачувани важни состојки и витамини отпорни на топлина. Дното на akutherm е направено со посебен процес на лепење со удар и ја намалува потрошувачката на енергија со тоа што обезбедува совршен пренос и дистрибуција на топлина низ садот. Рачките се ергономски дизајнирани и модерно дизајнирани, а нивната цврста конструкција овозможува безбедно ракување со тавата. Капакот е конструиран на таков начин што пареата за време на печењето и готвењето се кондензира на средината на капакот и се враќа на дното на садот, а каналот за кондензација обезбедува да не се ослободува пареа за време на готвењето.
∅ cm. | 16 | 20 | 24 |
H mm. | 106 | 129 | 144 |
В литри | 2.0 | 3.7 | 6.1 |
Начин на употреба:
Пред првата употреба измијте ги садовите за готвење со топла вода и благ детергент, исплакнете со чиста вода и исушете
• Никогаш не загревајте празни садови. Во случај на прегревање, извадете ја тавата од изворот на греење и оставете постепено да се излади
• Кога користите индукциска плоча која брзо се загрева, никогаш не оставајте ја тавата без надзор
• Загреаната тава и капакот никогаш не ставајте под ладна вода, туку оставете ги постепено да се изладат за да избегнете термички шокови и последователно можни оштетувања на тавата
• Не полнете ги садовите за готвење над 2/3 од неговиот капацитет за полесно ракување за време на готвењето
• Не изложувајте бакелит и дрвени рачки на директен пламен или високи температури на рерната
• Не ставајте емајлиран капак со пластично копче или термоквалитет во рерна
• Не изложувајте го стаклениот капак на нагли температурни промени
• Стаклениот капак со силиконски раб и копче не е безбеден во рерната
• За време на готвењето, рачките на садовите не треба да се држат надвор од површината на шпоретот (свртете ги кон центарот на шпоретот)
• Секогаш користете заштитни ракавици или влошки кога ракувате со топла тава или тенџере. Емајлирани садови за складирање храна со дрвен или пластичен капак Во случај на емајлирани садови за складирање со дрвен или пластичен капак, ве молиме следете ги овие едноставни упатства
• Емајлирани садови за складирање со дрвен капак главно се наменети за зачувување на сува храна
• Емајлирани садови за складирање со пластичен капак се наменети за конзервирање на свежа и варена храна на собна температура, во фрижидер или замрзнувач
• Дрвен или пластичен капак не треба да се користи за покривање на тавите за време на готвењето или печењето, туку за покривање на садови за складирање со изладена храна
• Дрвените капаци не можат да се мијат во машина за садови.
Лесно се чисти:
• Користете кој било производ наменет за миење и чистење садови, дури и оние што содржат абразиви.
• За многу извалкани садови за готвење или ако храната гори, доволно е да се прелива малку вода и да се остави некое време, а потоа со сунѓер да се отстранат остатоците од изгорената храна и да се измие. Избегнувајте чистење со тврди остри предмети.
• Избегнувајте чистење со агресивни хемиски производи како високо концентрирана сода или киселински раствори.
• Доколку се појави бигор при употреба, лесно се отстранува со лимон или оцетна киселина во воден раствор во сооднос 1:1.